„Wielkopolski Kurczak Ekologiczny to polski produkt, powstały na bazie zamiłowania do tradycji, wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie i lokalnego charakteru hodowli.
Gospodarstwo rodzinne.Historia hodowli kurczaków w naszej rodzinie sięga lat 70 ubiegłego wieku.
Nasz ojciec śp. Kazimierz Brygier zbudował mały kurnik w okolicach Kiekrza pod Poznaniem i tam rozpoczął hodowlę, która z biegiem lat rozwijała się. W roku 1980 Kazimierz przeniósł produkcję do Czerlejnka pod Kostrzynem Wielkopolskim niedaleko Poznania, gdzie hodowlę po nim przejął w 2014 roku jego syn i następca Damian Brygier. W poszukiwaniu innowacyjnych rozwiązań oraz odpowiadając na potrzeby dynamicznie zmieniającego się rynku w 2018 roku Damian podjął decyzję o rozpoczęciu hodowli kurczaków ekologicznych.
Wysoka jakość naszego produktu przekłada się na walory smakowe oraz strukturę mięsa, która wynika ze zrównoważonego wzrostu kurczaków. Kurczak ekologiczny jest też naturalnym wyborem dla osób ceniących zdrową żywność, posiadającą wysoką wartość żywieniową dzięki większej zawartości białka oraz niskiej wartości cholesterolu.
Równie istotny jest wysoki poziom dobrostanu zwierząt. Kurczaki spędzają ponad ⅓ życia na wybiegu, przy odpowiadających warunkach pogodowych. Dostęp do obszarów otwartej przestrzeni, umożliwiających swobodne poruszanie się i znacznie ograniczona obsada kurnika pozwalają zachować niezwykle komfortowe warunki bytowe.
Cały proces produkcji naszego kurczaka ekologicznego, aż po dostarczenie produktu na sklepowe półki jest pod stałą kontrolą jednostki certyfikującej oraz Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – spożywczych.”
Zachęcamy do zapoznania się z ofertą:LINK