SKŁADNIKI
kakao w proszku* (min. 50 %), cukier trzcinowy*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Czekolada o podwyższonej zawartości kakao 50 %, intensywna w smaku. Mniej cukru, więcej kakao!
Klasyczna czekolada w proszku zawiera minimum 32 % kakao, zaś ta wersja zawiera, aż 50 %.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jak przygotować mleczną czekoladę do picia na gorąco?
Podczas przygotowywania należy pamiętać, aby nie zagotowywać czekolady, jedynie podgrzać do ok. 60 - 70 °C i cały czas powoli mieszać, dobra czekolada nie lubi pośpiechu.
Propozycja 1 - Filiżanka bardzo gęstej mlecznej czekolady
Przygotuj ok. 70 ml śmietanki 18 % (lub 35 ml śmietanki 35 % i 40 ml mleka), dodaj ok. 70 g czekolady. Podgrzewaj do ok. 60 – 70 °C powoli mieszając. Po roztopieniu czekolada jest gotowa do picia.
Propozycja 2 - Kubek mlecznej czekolady do picia
Przygotuj 200 ml MLEKA, dodaj 2 łyżki stołowe czekolady (ok. 30 g). Podgrzewaj cały czas mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się czekolady.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1688 kJ/403 kcal
Tłuszcz: 11 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,3 g
Węglowodany: 56 g
w tym cukry: 50 g
Błonnik: 20 g
Białko: 11 g
Sól: 0,15 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać ORZECHY, MLEKO (łącznie z LAKTOZĄ), JAJA, SOJĘ, zboża zawierające GLUTEN, SELER i SIARCZYNY
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.