SKŁADNIKI
ekologiczna zielona herbata matcha.
OPIS
Moya Matcha Kulinarna pochodzi z trzeciego, ostatniego, zbioru liści z herbacianych krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi osłonami chroniącymi je od słońca. Właśnie dzięki temu liście przeznaczone na matchę uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i teaniny, a także nabierają intensywnie zielonego koloru. Kiedy dojrzeją, są zbierane, delikatnie suszone i ścierane na drobny proszek. Moya Matcha Kulinarna charakteryzuje się wyraźnym smakiem z bardzo mocno wyczuwalną goryczką.
Cukiernicy i kucharze na całym świecie cenią matchę za jej walory smakowe dodające potrawom finezji. Z kolei jej intensywny zielony kolor urozmaica eleganckie torty, dodaje świeżości tradycyjnym ciastom i sprawdza się nawet w wytrawnych sosach, takich jak np. majonez. Warto pamiętać, że im lepsza jakość matchy wykorzystanej w kuchni, tym również jej większa wydajność.
Matcha Kulinarna sprawdza się w wypiekach, wszelkiego rodzaju deserach i wyrobach cukierniczych. Może być dodatkiem do wszystkich lemoniad i napojów, w których matcha pełni rolę dodatku, a nie głównego składnika przepisu. Ze względu na dużą goryczkę nie zaleca się jej do picia z samą wodą. Do przygotowywania matcha latte i matcha smoothie polecamy Moya Matcha Codzienną lub Tradycyjną.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozpuść 1 łyżeczkę matchy w 100 ml gorącej wody o temperaturze 80°C i dokładnie wymieszaj. Możesz też najpierw rozpuścić łyżeczkę matchy w odrobinie zimnej wody, wymieszać, po czym dolać wrzątek. Do mieszania najlepiej nadaje się bambusowy chasen lub ręczny spieniacz do mleka.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.