SKŁADNIKI
100 % ksylitol.
OPIS
Ksylitol jest naturalnym zamiennikiem dla tradycyjnego białego cukru. Produkowany jest z drzewa brzozy, nazywany zastępczo cukrem z brzozy.
Wygląda i smakuje jak tradycyjny cukier. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, a także innych zimnych i gorących napojów czy shake’ów, można stosować do deserów, wypieków oraz gotowania.
Charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami:
- posiada ok. 40% mniej kalorii od tradycyjnego cukru
- zmniejsza łaknienie na cukier
- hamuje rozwój oraz likwiduje warunki sprzyjające namnażaniu pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym np. Candida albicans
- dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG=9) oraz trawieniu przy niskim udziale insuliny jest bezpieczny dla diabetyków, obniżając poziom glukozy we krwi
Zaleca się wprowadzać ksylitol do diety stopniowo, nie przekraczać dziennej dawki 40 g. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom poniżej 3 roku życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 1000 kJ/240 kcal
Tłuszcz: 0 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 99,8 g
w tym cukry: 0,2 g
alkohole wielowodorotlenowe: 98,5 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.