SKŁADNIKI
MAKRELA, sól.
OPIS
Wędzona dymem olchowo-bukowym w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem. Przepyszne, delikatne mięso, łatwo odchodzące od ości. Jest to ryba pełna cennych wartości odżywczych. Należy do grupy RYB o niskiej zawartości rtęci. Zalicza się jednak do nich tylko MAKRELA atlantycka (królewska należy do grupy RYB niezalecanych) i ona jest najzdrowsza. Obfituje w tłuszcze z rodziny Omega-3. Dostarcza też dużo wysokowartościowego białka, w tym aminokwasów egzogennych jaki lizyna i izoleucyna. Aminokwasy egzogenne musimy dostarczyć sobie z pożywieniem, ponieważ nasz organizm ich nie wytwarza, a są mu niezbędne.
MAKRELA, podobnie jak ŁOSOŚ, jest rybą wysokokaloryczną – 205 kcal w 100 g makreli świeżej. Ponieważ jednak wiele osób spożywa głównie makrelę wędzoną, warto wiedzieć, że ma ona jeszcze więcej kalorii. Wędzona na gorąco ma 295 kcal, a na zimno 242 kcal w 100 g. Mimo to, warto po nią sięgać, bo ma naprawdę dobroczynny wpływ na zdrowie.
UWAGI
Produkt o zmiennej wadze, waga może różnić się od podanej na platformie o +/- 30 %.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 924 kJ / 221 kcal
Tłuszcz: 16 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 13 g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 21 g
Sól: 2,0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze od +2 do +8°C