MIESZANKA DO WYPIEKU CIASTA DROŻDŻOWEGO BEZGLUTENOWA 200 g - CELIKO
GLUTEN-FREE MIX FOR BAKING YEAST DOUGH 200 g - CELIKO
OZNACZENIA I LOGISTYKA
Kod kreskowy (EAN)
5900038001022
Masa netto (g)
200
Masa brutto (kg)
0,217
Objętość brutto (ml)
Jednostka miary
szt
Tworzywo op. jednostkowego
Ilość w opakowaniu zbiorczym
12 szt
Masa brutto (kg)
0,22 kg
OPIS PRODUKTU
SKŁADNIKI
mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, glukoza, drożdże suszone 3 %, sól.

OPIS
Koncentrat ciasta drożdżowego w proszku do przygotowania słodkich ciast drożdżowych, babek, drożdżówek, pączków i racuchów.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Przygotować do ciasta drożdżowego
- 1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego
- 2 JAJA*
- 50 g cukru
- 150 ml MLEKA**
- 30 g oleju lub roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko
- owoce

Przygotować do kruszonki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko
- 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła.

Wykonanie:
- Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier i cukier wanilinowy, wbij jaja/kleik z siemienia i wlej ciepłe mleko/wodę o temperaturze max. 30 °C
- Wyrabiaj mikserem ok. 3 min lub ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa
- Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 minut
- Ciasto przełóż do foremki (średnica ok. 20 cm) nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut
- Z podanych składników zagnieć kruszonkę
- Na cieście rozłóż owoce i posyp kruszonką
- Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze 180 °C, około 40 minut (do suchego patyczka)
- Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.

W wersji wegańskiej
- *2 łyżki siemienia lianego (16 g) zalej 100 ml ciepłej wody, odstaw na 3 minuty
- **100 ml ciepłej wody

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g koncentratu ciasta
Wartość energetyczna: 1507 kJ/360 kcal
Tłuszcz: 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 83 g
w tym cukry: 5,0 g
Białko: 4,2 g
Sól: 0,25 g

INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać SOJĘ, MLEKO i ich produkty pochodne.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.