SKŁADNIKI
olej sezamowy*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Olej powstał z wyselekcjonowanych ze szczególną starannością, najwyższej jakości ziaren SEZAMU pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Dzięki całkowicie naturalnemu procesowi tłoczenia na zimno, olej ten zachował pełne właściwości biologiczne i odżywcze ziaren, z których powstał.
Olej sezamowy jest bogatym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT).
Olej sezamowy posiada znakomite właściwości smakowe i aromatyczne, dlatego bardzo chętnie używają go doświadczeni kucharze, szczególnie w kuchni azjatyckiej.
SPOSÓB UŻYCIA
Nie należy smażyć na oleju sezamowym. Powinien być stosowany na zimno. Można stosować jako dodatek do sałatek, sosów, deserów.
WARTOŚC ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz - 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 17 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 40 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 43 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PZECHOWYWANIA
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.