Składniki
ekologiczne płatki OWSIANE (bez glutenu) błyskawiczne 100 %.
OPIS
OWIES jest zbożem, które naturalnie nie zawiera glutenu, natomiast istnieje ryzyko jego zanieczyszczenia zbożami glutenowymi na etapie uprawy, zbioru, przetwarzania lub konfekcjonowania.
Z tego powodu osoby z nietolerancją glutenu powinny wybierać produkty z owsa, które znakowane są jako bezglutenowe. OWIES bezglutenowy jest uprawiany, przetwarzany i zapakowany w sposób wykluczający ryzyko zanieczyszczenia zbożami glutenowymi. Zawartość glutenu w owsie i produktach owsianych bezglutenowych nie może przekraczać 20 mg/kg.
Ekologiczne płatki OWSIANE błyskawiczne bezglutenowe to doskonała propozycja na śniadanie. Świetnie sprawdzą się w owsiance, smoothie, jogurcie, wypiekach czy jako składnik kruszonki i chleba.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Źródło białka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Płatki błyskawiczne nie wymagają gotowania. Wystarczy zalać je wrzątkiem, gorącym mlekiem lub bulionem i pozostawić na kilka minut pod przykryciem.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1568 kJ/372 kcal
Tłuszcz 7,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g
Węglowodany 61 g
w tym cukry 0,9 g
Błonnik 6,9 g
Białko 12 g
Sól 0,01 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.