SKŁADNIKI
ryż carnaroli*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Włosi najczęściej przygotowują swoje ulubione risotto na bazie ryżu odmiany Carnaroli, który różni się od bardziej powszechnego ryżu Arborio tym, iż posiada wyższą zawartość skrobi, twardszy środek ziarna i dłuższy kształt. Te właściwości powodują, że typowo włoskie risotto ma doskonale kremową konsystencję ale ziarna ryżu pozostają w środku zawsze mocno „al dente”.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do ugotowania 100 g ryżu potrzeba pół litra wody.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie na małym ogniu przez ok. 14-16 minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1466 kJ/349 kcal
Tłuszcz - 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 79 g
w tym cukry - 0,2 g
Błonnik - 1,1 g
Białko - 6,5 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Po otwarciu opakowania wsypać do szklanego pojemnika i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.