OPIS Soda oczyszczona to uniwersalny środek wykorzystywany w wielu dziedzinach życia. W żywności jest stosowana jako substancja spulchniająca, stabilizująca oraz regulator kwasowości.
Przepis na kruche ciasteczka bezglutenowe: -100 g skrobi kukurydzianej -100 g mąki kukurydzianej -50 g oleju roślinnego lub miękkiej margaryny do pieczenia -40 g ksylitolu lub cukru pudru -1 łyżeczka cukru waniliowego -2 jajka -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej -1/2 łyżeczki octu lub soku z cytryny Do ciasteczek można dodać np. kawałeczki czekolady lub łyżeczkę cukru korzennego
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy jednolite ciasto - powinno mieć konsystencję plasteliny. Jeżeli jest zbyt suche - można dodać odrobinę wody. Z ciasta formujemy małe kulki, rozpłaszczamy je dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 - 20 minut. Studzimy na kratce. Przed podaniem ciastka można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.